Mona Sahlins referenser till statsminister posten 2010

Mona Sahlin har dragit på sig 98 parkeringsböter, (reserverar mig det kanske har blivit fler).
I 32 fall har böterna hamnat hos kronofogden och lett till betalningsanmärkningar.
Det är pinsamt, men inte en fråga som handlar om min roll som politiker, säger Sahlin.
Mona Sahlin tvingades avgå ur regeringen i november 1995 sedan hennes trassliga kontokortsaffärer blivit kända.
Efter nästan tre år i politisk karantän gjorde hon comeback som biträdande näringsminister i Göran Perssons regering.

Aktuellt avslöjade att det aktiebolag som Mona Sahlin drev, innan hon kom tillbaka till regeringen, 32 gånger hamnat hos kronofogdemyndigheten i Stockholm. Orsak obetalda skulder på drygt 34 000 kronor i parkeringsböter. Sedan Mona Sahlins företag köpte en bil, en Volvo 855 av 94 års modell, har den fått parkeringsböter 98 gånger. Nästan alla felparkeringar är från gatorna runt det kontor på Skomakargatan i Gamla stan i Stockholm där Sahlins företag huserade.

Mona Sahlin har varit långsam med att betala sina böter i 32 fall så långsam att de hamnat hos kronofogden.
De flesta av dessa fordringar har betalats inom den tid vi gett henne, säger Karin Hedar, sektionschef på kronofogden, till Aftonbladet. Mona Sahlin brukar ju säga det är roligt att betala skatt.

Men tre gånger har Sahlin inte betalat i tid. I ett handskrivet fax till kronofogden förklarar biträdande näringsministern att hon inte fått kravet på 4 650 kronor på grund av missförstånd med semesterposten. I dag är samtliga skulder betalade, men eftersom de registrerades hos kronofogden har Sahlins aktiebolag fått över 30 betalningsanmärkningar hos kreditupplysningsföretagen. Det är mycket ovanligt att ett företag har så många betalningsanmärkningar, säger Jan Fritch, vice VD på kreditupplysningsföretaget UC.

Betalningsanmärkningar visar att företaget har dåligt med pengar eller visat dålig betalningsmoral. Ett sådant företag får svårt att få kredit. Att det handlar om parkeringsböter gör dessutom att man får intryck av att synen på boten är något man kan strunta i, det är inte heller bra. Tio av de 32 kraven har Sahlin fått när hon var biträdande näringsminister och ansvarig för små företagarfrågor i regeringen.
Sahlin svara inte på några frågor om böterna. Mona Sahlin säger det här handlar inte om statens pengar, det handlar inte om hur jag har skött statens kreditkort, det handlar inte om hur jag som minister har fattat beslut, utan det handlar om att jag parkerat fel, fått böter och betalar dessa böter med egna beskattade medel, ibland för sent. Mona Sahlin anser även att detta är hennes ”problem”, men skriver också det är pinsamt nog, men inte en fråga som handlar om min roll som politiker.

Om Mona Sahlin varit Sverigedemokrat vore hon utesluten på livstid, men socialdemokraterna förlorar inga röster på petitesser?

Oktober 1995: avslöjas att Mona Sahlin använt regeringens kreditkort för privata köp av bland annat kläder och Toblerone. Det är starten på den så kallade Sahlinaffären. Utöver kreditkorten avslöjas att hon varit sen med betalning av sina barns dagisavgifter gått till kronfogden. Efter en vecka tar Mona Sahlin time out och senare reser hon med familjen och medarbetare till Mauritius. Skattebetalarna får stå för notan för de medarbetare som följer med på resan.

År 1990: Anlitade svart dagmamma

År 1993: Obetald tv-licens

År 1993: Två felparkeringar registrerade på Obesiktad bil som har körförbud

År 1995: Privata kontantuttag på statens kreditkort

År 1995: Privata bilhyror på statens kreditkort

År 1995: Privata klädinköp på statens kreditkort

År 1995: Semester på Mauritius på skattebetalarnas bekostnad

År 1999: 98 Stycken obetalda parkeringsböter varav 32 fall gick till kronofogdemyndigheterna

År 2000: Drygt 30 000 kronor i restskatt som inte betalades i tid

År 2001: Två obetalda räkningar som gick till kronofogden.

År 2001: Bilen belagd med körförbud, Obesiktad och fordonsskatten ej betald

År 2002: Först efter att kronofogden kopplats in betalar Sahlin in sin tv-avgift och en p-bot. Senare avslöjas att Sahlins bil fått dubbla körförbud efter besiktningen och efter att fordonsskatten inte betalats i tid. Trots körförbuden användes bilen

År 2006: Dottern fick ett toppjobb som borde ha annonserats ut

Det DN inte nämner angående kontokortet, är de direktuttag som hon gjort, där hon upprepade gånger tagit ut stora summor pengar kontant, via riksdagskortet

Lämna en kommentar